Cozy Συμβουλές για τον πρώτο σόλο ύπνο του μωρού σου

By Thessaloniki Cozykids /

Cozy Συμβουλές για τον πρώτο σόλο ύπνο του μωρού σου

Όλοι οι γονείς έχουμε περάσει από το στάδιο όπου θα πρέπει να αποχωριστούμε το μωρό μας για τη μετάβαση του στο δικό του δωμάτιο. Κατανοώντας την πολυπλοκότητα και τις ανησυχίες που σχετίζονται με την πρώτη φορά που το μωράκι μας κοιμάται ανεξάρτητα ζητήσαμε από την Ηλιάνα, εξειδικευμένη σύμβουλο ύπνου για μωρά και παιδιά μέχρι 5 ετών, να μας βοηθήσει με ορισμένες συμβουλές γι’ αυτό το σημαντικό βήμα.

Κατανόηση του ορόσημου:

Το πρώτο βράδυ που το μωρό κοιμάται μόνο του είναι ένας κρίσιμος αναπτυξιακός δείκτης. Υποδεικνύει μια αυξανόμενη ικανότητα να καταπραΰνει μόνο του τον εαυτό του και να προσαρμοστεί στον δικό του χώρο ύπνου. Για εμάς τους γονείς, είναι συχνά ένας συνδυασμός ανακούφισης και άγχους, που σηματοδοτεί μια νέα φάση ανεξαρτησίας τόσο για εμάς όσο και για το μωρό μας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων προτείνουν τα μωρά να μένουν στο δωμάτιο των γονιών τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες ζωής και ιδανικά μέχρι τους 12, καθώς έχει αποδειχθεί ότι το να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο βοηθάει στην πρόληψη του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Προετοιμασία για τη μετάβαση:

Δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τον ύπνο:

Ο χώρος ύπνου του μωρού πρέπει να είναι άνετος, ασφαλής και γαλήνιος. Μια κούνια με σταθερό στρώμα, σταθερό σεντόνι με λάστιχο και χωρίς χαλαρά κλινοσκεπάσματα ή παιχνίδια είναι ιδανική. Ένας από τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν τον ύπνο των μωρών και των παιδιών είναι το σκοτάδι – σκοτεινό θεωρείται ένα δωμάτιο που δεν μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο που έχουμε μπροστά μας.

Καθιέρωση μιας ρουτίνας την ώρα του ύπνου:

Μια συνεπής ρουτίνα για την ώρα του ύπνου μπορεί να διευκολύνει σημαντικά αυτή τη μετάβαση. Η ώρα του μπάνιου, ένα απαλό μασάζ, τα απαλά νανουρίσματα και ο αμυδρός φωτισμός μπορούν να δώσουν το σήμα στο μωρό ότι είναι ώρα για ύπνο.

*Το φαγητό, η σωματική δραστηριότητα και η ρουτίνα της ημέρας μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή μετάβαση. Επίλεξε να κάνεις τη μετάβαση σε μια περίοδο σχετικά ομαλή που δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού, όπως για παράδειγμα διακοπές, ερχομός νέου μέλους στην οικογένεια, ασθένειες κλπ.

Practice Makes Perfect:

Εισήγαγε σταδιακά το μωρό στον χώρο όπου θα κοιμάται. Μπορείς για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες πριν ξεκινήσει να κοιμάται στο δικό του χώρο, να το αφήνεις να παίζει και να περιεργάζεται τον χώρο αλλά και το ίδιο το κρεβάτι/κούνια.
Ξεκίνα με εποπτευόμενους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον

Κατά τη μετάβαση:

Ακολούθησε με σταθερότητα την καθιερωμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο για να δώσεις στο μωρό μια αίσθηση ασφάλειας.

Επέλεξε έναν απαλό υπνόσακο ασφαλή για το μωρό καθώς και ένα μικρό, μαλακό νάνι/ντουντού/πανάκι παρηγοριάς που μυρίζει σαν εσένα. Αυτό μπορεί να προσφέρει άνεση και ανακούφιση χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το μωρό σου.

Σχετικά με τους λευκούς ήχους, να θυμάσαι ότι τα βρέφη τους ευχαριστιούνται, καθώς τους έχουν συνηθίσει από την περίοδο στην κοιλιά της μητέρας. Τους καθησυχάζουν και τους προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας. Καθώς είναι συνηθισμένα σε ήχους περιβάλλοντος, διάφορα απαλά μουσικά παιχνίδια που παράγουν λευκούς ήχους μπορεί να βοηθήσουν το μωρό να κοιμηθεί ευκολότερα.

Μην ξεχνάς πως είναι φυσικό να θέλεις να ελέγξεις το μωρό σου. Εάν κλάψει, πρόσφερε του παρηγοριά, αλλά προσπάθησε να αποφύγεις να το σηκώσεις αμέσως καθώς αυτό κάποιες φορές μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αναστάτωση στο μωρό. Μια ήρεμη γλυκιά φωνή και το απαλό χάδι μπορεί να είναι καθησυχαστικά. Ακολούθησε το ένστικτο σου και δώσε χρόνο και χώρο σε εσένα και στο παιδί να συνηθίσετε την καινούργια κατάσταση.

Αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων: 

Νυχτερινές ανησυχίες:


Εάν το μωρό ξυπνήσει, περίμενε λίγο πριν τρέξεις , ώστε να δεις αν μπορεί να ηρεμήσει από μόνο του. Εάν χρειάζεται, παρηγόρησε το και κάνε το να νιώσει πιο άνετα, έχοντας πάντα κατά νου να διατηρείς τις αλληλεπιδράσεις ήρεμες και χαμηλών τόνων.


Άγχος στους γονείς:


Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος. Εδώ θα μπορούσε να βοηθήσει μια συσκευή παρακολούθησης μωρού για να ελέγχεις το μωρό χωρίς να ενοχλείς τον ύπνο του.


Παλινδρόμηση ύπνου:


Κατανόησε ότι τα πρότυπα ύπνου μπορεί να αλλάξουν. Εάν το μωρό αρχίσει ξαφνικά να ξυπνά περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι συχνά απλώς μια φάση που διαρκεί συνήθως δύο με τέσσερις εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλές φορές βοηθάει ένας από τους γονείς να μείνει μέσα στο δωμάτιο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για 2-3 νύχτες ώστε το παιδί να ξανανιώσει ασφάλεια μέσα στον καινούριο χώρο.


Το πρώτο βράδυ που το μωρό κοιμάται μόνο του είναι ένα ταξίδι ανάπτυξης τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Χρειάζεται υπομονή, ενσυναίσθηση και λίγο θάρρος. Κάθε μωρό είναι μοναδικό και η ετοιμότητά του να κοιμηθεί μόνο του ποικίλλει. Εμπιστέψου το ένστικτό σου ως γονιός και κατανόησε ότι με τη σωστή προσέγγιση, αυτή η μετάβαση μπορεί να είναι ένα ομαλό και θετικό βήμα στην ανάπτυξη του μωρού. Θυμήσου, δεν καλλιεργείς απλώς καλές συνήθειες ύπνου, βάζεις τα θεμέλια για υγιή ανεξαρτησία.

ESPA Banner Ψηφιακός μετασχηματισμός